Project Description
MEDAR Proje

MEDAR kurumsal öncelikleri ve çalışma alanları çerçevesinde Friedrich Naumann Vakfı, AB Programı: Etkiniz , AB Programı: Protect Defenders, Avustralya Ankara Büyükelçiliği, Birleşik Krallık Ankara Büyükelçiliği, Kanada Ankara Büyükelçiliği, Avustralya Ankara Büyükeçiliği, Hollanda Matra Fonu, Norveç Ankara Büyükelçiliği, Fritt Ord Vakfı, Norveç Sosyal Bilimler Derneği, İngiltere Guardian Vakfı ve ICFJ: Uluslararası Gazeteciler Merkezi ile ortak projeler yürütmüştür.
Farklı alanlarda çalışan aktivistlerin, projeler ve girişimcilik konusundaki deneyimlerini, başarılarını, kullandıkları araçları, faydasını gördükleri yaklaşımaları paylaşmak üzere bir araya geldiği bir alan olan MediaBarCamp, Litvanya’da yaklaşık 20 yıldır yapılan MediaBarCamp’ten alınan ilhamla ortaya çıktı.
MediaBarCamp Türkiye ve MBC Lab İsveç’ten Fabel ile Türkiye’den Media Araştırmaları Derneği’nin (MEDAR) ortak girişimidir.
Projenin ilk ayağı olan MediaBarCamp Lab Ocak-Nisan 2022 aralığında ve çevrimiçi ortamda; ikinci bölümü olan MediaBarCamp ise 2-4 Eylül 2022’de İzmir, Seferihisar’da Türkiye, Moldova, Ukrayna ve Gürcistan gelecek katılımcılar ile gerçekleştirilecektir.
MediaBarCamp Lab’e buradan kayıt olabilirsiniz.
Bu proje Creative Force desteğiyle hayata geçirilmiştir.
MEDAR, yerel medyada kadın gazetecilerin karşılaştığı toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılık ve hak ihlallerine görünürlük kazandırmak için “Yerel Medyada Kadın Gazeteciler ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” farkındalık kampanyasını başlattı. Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı’nın desteği ve Coalition for Women in Journalism (CFWIJ) işbirliği ile yürütülen proje kapsamında oluşturulan video röportaj serisi , Türkiye’nin farklı şehirlerinde mesleklerini sürdüren yerel kadın gazetecilerin deneyimlerini ve karşılaştıkları toplumsal cinsiyet temelli engelleri merceğe alıyor.
Sivil Toplum Değişim Ortaklık Programı (CSEPP), İstanbul Bilgi Üniversitesi Sivil Toplum Araştırmaları Merkezi ve MitOst’un 2017’den beri geliştirmekte olduğu ‘hareketlilik modeli’ aracılığıyla sivil toplum ağları, çatı örgütler ve yerleşik STK’lar için kapasite arttırmaya amaçlayan bir programdır.
TEAM4TEAM, ALDA ve MEDAR tarafından yönetilen, Türkiye ve Avrupa’daki sivil toplum arasındaki medya ve aktif vatandaşlık paylaşımını desteklemeyi amaçlayan bir Sivil Toplum Değişim projesidir. Mart 2021’den Mart 2022’ye kadar sürecek olan proje 3 ana faaliyetten oluşacaktır:
➢ Online Okul (Mayıs-Haziran 2021). 8 modülden oluşan bu programda, önemli araçları, metodları, süreçleri, medya ve aktif yurttaşlığın potansiyelleri tartışılacaktır.
➢ 6 aylık Değişim Programı (Ağustos 2021 – Ocak 2022). Türkiye ve Avrupa’dan gelen 6 STK temsilcisi, online işbaşı eğitimi, sunum çalışması hazırlamak gibi birçok aktivitede yer almak üzere birbirleriyle partner olacak şekilde seçilecektir.
MEDAR ve dokuz8HABER tarafından 2020 ve 2021’de hayata geçirilecek “Koronavirüsün Toplum Üzerindeki Etkileri Projesi”ni desteklemeye karar verdi. Proje kadına şiddet, çocuk istismarı, LGBTQI+ hakları, yerel medya, dijitalleşme, ekonomi ve politika gibi konulara odaklanan canlı yayınlar, makaleler ve podcastlerden oluşacak

Kanada Büyükelçiliği, MEDAR ve dokuz8HABER ortaklığında gerçekleşen “Toplumsal Cinsiyet odaklı Alternatif Medya ve Yurttaş Haberciliği Eğitim Programları”nı destekledi. Eğitimler 2019’un Temmuz ve Ekim aylarında Samsun ve Adana’da gerçekleşti. Buna ek olarak 2019’da gerçekleştirdiğimiz eğitim programlarının çıktısı olarak Kanada Büyükelçiliği, Samsun ve Adana’da eğitim katılımcılarının dokuz8HABER 8 Mart 2020 yayını kapsamında ürettiği videolardan oluşan bir video haber için destek verdi.
Başka bir proje ilki Hollanda Matra İnsan Hakları Fonu desteğiyle Aralık 2017’de başlayan “Türkiye’de veri haberciliğini güçlendirme” projesidir. Proje çerçevesinde ilk Mart 2018, ikincisi Mayıs 2018 ve üçüncüsü de Aralık 2018 olmak üzere üç eğitim programı hayata geçiren MEDAR, eğitim katılımcısı 60 kişinin ve işsiz bırakılan çeşitli gazetecilerin ve dokuz8HABER yurttaş haber ağı üyelerinin katkılarıyla telifli veri haberleri programı uygulamaktadır.
dokuz8HABER merkezi bünyesinde oluşturulan dokuz8Veri Haber Merkezi’nin iki editörü de düzenli veri haberleri hazırlamaktadır. Şu ana kadar 37 veri haberi hazırlayıp, yayımlayan dokuz8HABER proje çerçevesinde 120 veri haberi yayımlayacaktır.
MEDAR – Guardian Foundation ve Norveç Sosyal Bilimler Derneği
MEDAR’ın 2017 ve 2018 yıllarında işbirliği sürdürdüğü kurumlardan birisi de İngiltere merkezli Guardian Foundation’dur. MEDAR, Guardian Foundation işbirliği ve Norveç Sosyal Bilimler Derneği desteğiyle “Gazetecilerin Yurttaş Haberciliği Algısı ve Tutumu Araştırması” hayata geçirdi.
Sahası Şubat-Mayıs 2018 döneminde İstanbul, Ankara, İzmir, Diyarbakır, Adana, Antalya’dan editör, muhabir ve yönetsel rollerde bulunan ulusal ve yerel yayın mecralardan 306 gazeteciyle görüşülerek hayata geçirilen araştırmanın ilk sonuçları temmuz 2018’de İstanbul’da Cezayir Toplantı Salonu’nda düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. Araştırmanın e-kitap hali de Kafka Yayınlarının Alternatif Medya ve Toplumsal Hareketler serisi kapsamında Aralık 2018’de yayımlandı.
MEDAR’ın dokuz8HABER projesi çerçevesinde Guardian Foundation’la hayata geçirdiği bir diğer proje de İsveç İstanbul Başkonsolosluğu desteğiyle uygulanan ‘dokuz8HABER Öğrenci Staj Projesi’ oldu.
Bu proje kapsamında ilk olarak Türkiye çapında katılımla üç günlük bir eğitim hayata geçirildi. Çok yoğun başvurunun yapıldığı staj eğitim programı İstanbul’dan Sakarya’ya, Tekirdağ’dan Diyarbakır’a, Kocaeli’nden Aydın’a, Eskişehir’den Adana’ya 14 farklı ilde bulunan 21 üniversiteden katılımcıyla 18-20 Eylül tarihleri arasında İstanbul’da hayata geçirildi. 30 katılımcının yer aldığı eğitim programı sonrası belirlenen 4 kişi dokuz8HABER merkezinde üç ay boyunca staj yapmaya başladı. Program Aralık 2018’de son buldu.
MEDAR, dokuz8HABER’in desteklenmesi projesi çerçevesinde Norveç merkezli Fritt Ord Vakfı’yla da kısa süre önce proje ortaklığına başladı. 2018’in Eylül ve Ekim aylarında İstanbul, Ankara ve Antalya’da düzenlenen ‘Alternatif Medya ve Yurttaş Haberciliği Eğitim Programları’nı destekleyen Fritt Ord, programın başarısı üzerine 2019 yılının ilk aylarında düzenlenecek eğitimleri de destekledi.
Fritt Ord 2019’da 6 eğitim, 2020’de 3 eğitimimizi destekledi
Toplumsal Araştırma ve Eğitim Merkezi (TAREM) tarafından Nisan-Mayıs 2016’da sahası online olarak hayata geçirilen ve ülke çapında 1299 kişinin katıldığı “Alternatif Medya ve Yurttaş Haberciliği Aktif Takipçi-İzleyici Algı Araştırması” sonuçları 13 Temmuz 2016’da düzenlenen bir çalıştayla kamuoyuna açıklandı. (Haber linki)
TAREM Araştırma Koordinatörü Yunus Erduran ve TAREM Genel Koordinatörü Gökhan Biçici yönetiminde hayata geçirilen araştırmanın asistanlığını Gizem Alpakgir Cevheri yaptı. Araştırma soru formunun hazırlanmasında Doç.Dr.Bora Ataman, Doç.Dr.Barış Çoban, Yard.Doç.Dr Gülüm Şener, Dr.Serap Altekin danışmanlık yaptı.